Anne sütü değişken ihtiyaca uyum sağlayan, dinamik, çok yönlü bir besindir. Bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereksinim duyduğu besin ihtiyacını karşılamasının yanında sağlıklı gelişimi destekleyen birçok biyoaktif faktör içerir. Bu nedenle anne sütünün “sadece besin ” olmadığı bebeklerin sağ kalımı ve hayat kalitesi üzerine etkileri ile bebek beslenmesinde bir “altın standart” olduğu kabul edilmektedir. (Amerika Pediatri Akademisi (APA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebek ve anne sağlına yararları nedeniyle bebekler için ilk altı ay sadece anne sütü verilmesini takiben tamamlayıcı beslenme ile en az iki yıl ve ötesinde de emzirmenin devam edilmesini önermektedir. Dünya sağlık örgütü 2025 yılı hedeflerini sadece anne sütü ile beslenme oranını en az %50 olarak belirlemiştir (WHO 2014). Ancak ülkemiz de TNSA 2018 verilerine göre altı aydan küçük çocukların %41’i sadece anne sütü ile beslenmiştir (TNSA 2018). Belirlenen hedefler ulaşmak anne bebek ve toplum sağlığına çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle emzirme ve anne sütü ile bebeğin beslenmesi konusundaki çabalarımızı daha da yoğunlaştırmak, ailelerin ve toplumun bu konudaki farkındalığını artırmak için çalışmalıyız.
Anne sütü ve emzirmenin başta bebek, anne ve toplum sağlığı üzerine kısa, orta ve uzun vadede olumlu etkileri olduğu gibi, sosyal, çevresel ve ekonomik faydalarının da olduğu bilinmektedir. Emzirme ve anne sütüyle besleme bebeklerde sayısız çocukluk hastalığına karşı koruyan ve yetişkinliğe kadar koruyucu etkiler sağlayan hem kısa hem de uzun vadeli sağlık yararları sunmaktadır. Anne sütü ile beslenmenin bebeklerde solunum yolu enfeksiyonları ,gastrointestinal sistem enfeksiyonları, nekrotizan enterokolit, ani bebek ölümü sendromu, astım ve egzama gibi alerjik hastalıklar, çölyak hastalığı, enflamatuar barsak hastalığı, obezite, diabet, çocukluk çağı lösemi ve lenfoma riskini azalttığı bilinmektedir.
Emzirme anne sağlığınıda korumaktadır. Emziren anneler için anne sütünün; doğum sonu kanama ve lohusalık depresyonundan koruyucu, anne bebek bağlanması, meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz, diyabet, kalp damar sağlığı, hipertansiyon üzerinde olumlu etkisi vardır.
Emzirmenin ekonomik, sosyal ve çevreye yönelik bir çok faydası bulunmaktadır. Emzirme süresi yetersiz olduğunda hem çocuklar hem de anneler için sağlık maliyetleri artmaktadır . Emzirme çocuk ihmalini azaltabilir ve emziren anneler arasında bebeklerini besleme açısından sosyo-demografik farklar ortadan kalkar.
Kaynaklar